Her kan du følge med i hvalpenes hverdag

Islandske fårehunde, islandske fårehunde hvalpe, hvalpe, fårehunde, islandske hvalpe, islandske fårhunde, islandske fårehunde hvalpe, fårehunde

Mandag d. 23. september
Nu er der ved at være tomt i hvalpestuen; Sóley, Sunna, Mána og Depill er rejste til deres nye hjem. Viðar rejser i dag og så der der kun Silja tilbage - hun rejser d. 3. oktober - hendes nye familie skulle på en uges ferie.

Det er tydeligt at mærke på især Alde og Glit at de nyder, at der ikke længere er så mange hvalpe - vi har i dag gået en lige så lang tur som vi gjorde inden hvalpene blev født. Viðar og Silja var begge med - og de kunne sagtens klar en tur på 1/2 time, når blot det foregår i deres eget tempo.
Alle hunde også hvalpene løber uden snor i skoven. Begge hvalpe løb ikke længere væk end de hurtigt kunne komme tilbage til mig.

Jeg er så småt begyndt at kigge efter hanhund til Alde - og vores næste kuld.
Så snart der er truffet aftale om parring - bliver han offentligt gjort her på siden.

Så håber jeg blot, at Alde er villig når den tid kommer engang i februar/marts måned 2014.

Tirsdag aften ...
dagen før dagen før dagen ...
Hvalpene har nu paseret de 8 uger og er ved at være klar til at flytte hjemmefra.

Toftedal Sóley flyttet til sin nye familie søndag aften - ikke så langt væk fra os og hvor hun har fået ikke mindre end 6 andre IF-ere at lege med.

I morgen onsdag middag flytter Toftedal Sunna til sin familie i Hjørring, hvor jeg er sikker på hun er ventet med længsel og Toftedal Mána drager til Ry samme aften for at flytte ind hos et ægtepar, der også har glædet sig og det sammen har deres anden IF'er sikker også.

Toftedal Depill tager turen til Malmø, hvor 4 drenge i aldren 1- 11 år venter på ham, det samme gør deres forældre.
Toftedal Viðar flytter til Nordsjælland til en familie med 2 børn og islandske heste og som den sidste flytter Toftedal Silja til Andrreas, Claus og Marie.

Lige nu ligger alle hundene og sover fordelt i stue og køkken. 
Jeg synes, at renlighedstræningen med hvalpene går rigtig godt - selvfølgelig går det galt, når de er alene hjemme - men når vi er hjemme hele dagen er det småt med uheld indedør, i dag har ingen lavet stort herinden og heller ikke i løbet af natten.

Uuuff ... hvor bliver der tomt, når de rejser...
Men jeg er sikker på, at nogle af de voksne hunde glæder sig inderligt - ihvertfald gør Alde, der tydeligt viser at hun vil have mig for sig selv. Når hun ligger ved mig får ingen af hvalpene lov til at komme i nærheden.

Søndag har vi hele dagen sammen - Vi skal på hundeudstilling i Ballerup og Laura og Viðar skal selvfølgelig også med.

Jeg er igang med at planlægge det næste kuld hvalpe. 
Alda skulle gerne parre i løbet af februar eller marts måned 2014.
Hanhunden - ham er vi ved at indkredse.

Mandag morgen...
dagen efter vores "åben hvalpedag".
Hvalpene var trætte men alligevel ikke mere end de begyndt at rumstere rundt ved 5 tiden.
Jeg valgt at overhøre dem og hurtigt faldt de til ro igen.
Det var dejlig at opleve hvor roligt de tog besøget af både voksne, børn og fremmede hunde i går. De bliver bare så glade over, at der er nogle kærlige dyr og mennesker, der vil hilse på dem.
Også dejlig at opleve hvordan alle børnene var rigtig gode til at sætte sig ned til hvalpene og give hvalpene plads og rum til at komme til dem.

Tusinde tak til de familier, der tog turen herned i går og også tak til Fafnir og Arn m. familier, der kom på besøg. Det er altid dejligt at hilse på mine gamle hvalpe.

Om nøjagtig en uge rejser den første hvalpe, og straks efter følger de andre.
Jeg synes tiden er gået stærkt, synes ikke det er længe siden, at jeg sad ved fødekassen og tog imode de små livsvillige og stærke hvalpe. Men...
8 uger er snart gået og jeg har stadig en del jeg gerne vil præsentere hvalpene for;
En bytur i snor
En køretur alene i bil - selvfølgelig sammen med mig
En tur op til toget og endnu en tur op hvor der er mere trafik end hos os.

Det er selvfølgelig også ugen hvor Ulla Sonne kommer og hvalpetesterdem og fredag skal de på dyrehospitalet for sundhedstjek, vacc, og chip.
Lørdag står den på ridestævne, hvor de kommer med enten parvis eller hele flokken på en gang.
Der er mange mennesker, heste og hunde samt en køretur i bil på godt 1 time. hver vej.

Der kommer billeder fra "åben hvalpehus" så snart min fotograf har dem klar.

Regnvejr, våde, kolde men stadig...
fulde af liv og leg.
Mandag eftermiddag kom regnen til Sydfyn - fra at hvalpene kun havde oplevet sol og sommer var det noget af en overgang til mandagens vejr - også for os andre. Men som den naturhund den islandske fårehund er - så var hvalpene totalt ligeglad med regnen.

Der blev leget, hevet planter op (kun af mine krukker) smuttet under carporten og ud på gårdspladsen for at undersøge den lidt større verden - i silende regn.
Når jeg synes de blev lidt for våde, lokkede jeg dem ind på hvalpeværelset, det var også okay for en stund, men så snart de havde sovet ville de ud igen.

Ellers går hverdagen sin gang:
Op morgen ca. kl. 06.00 åbne terassedøren lige for neden af trappen
Hen til hvalpeværelset, hvor alle 6 hvalpe står med forpoterne oppe på pladen, åbne børnegitteret så de kan komme med ud. De kender vejen for det går stærkt med at finde den åbne dør. Jeg løfter dem ned af de to trin, der er til fliserne. Vel ned på jorden giver Alda dem lidt mærk og så er legen straks igang.
Inden jeg går ind for at ordne deres værelse, smider jeg nogle små frolic'er til dem i græsset så de er beskæftiget med at bruge deres næse - det går vældigt.

Der er nu bestilt tid hos dyrlægen til sundhedstjek, vacc. og chipning - Fredag d. 13. september kl. 9.00

Så er vi igang...

senest kl. 06.00 begynder morgen i hvalpekassen. 
Jeg vågner ved, at der bliver puslet rundt nedenunder for derefter straks at komme mere lyd på.
Alda hopper op i sengen og trækker sig henover min krop - Nu er det tid til at stå op moar.
Hopper i lidt tøj - for det først vi gør nr vi kommer ned - Alda og jeg - er at åbne for døren til haven, dernæst hen til hvalpeværelset åbne for børnegitteret og fjerne pladen, jeg har sat for, for de små ikke skal mase sig gennem gitteret.
De står alle med forbenene oppe på pladen hylende for at blive lukket ud.
Jeg går hen mod døren mens jeg kalder på dem - og i løbet af nul komme fem er alle hvalpene ude i haven og søger ud på græsset for at gøre deres morgentoilette.

Så er vi igang...

Hvalpene er virkelige sjove nu, hvor deres personlighed er ved at folde sig ud. 
Toftedal Sunna, den lille hurtige, glade pige, der gerne går forrest men på en dejlig undersøgende måde og som lige nu ligger her i stuen med mig og sover.
Toftedal Depill, en smuk maskulin han, der hviler meget i sig selv, går også gerne ud og undersøger verden i en god balance.
Toftedal Viðar elsker mennesker og vil rigtig gerne være hvor bare én af os er. Han finder selv vejen ud af hvalpegården i et roligt tempo og kommer gående som det var det mest naturlig i verden - at han skulle være lige netop, der hvor han er.
Toftedal Silja en elskelige lille pige, der med sit kærlige gemyt smelter alles hjerte, hun tager verden oppe fra og ned og elsker at putte med Laura eller en af de voksne hunde.
Toftedal Mána en glad og kærlig pige, der logre med hele kroppen, når vi kalde på hende - hun er som regel den først, der kommer. Hun hviler meget i sig selv og er god til at falde ind, hvor vi lige er. Men hun er også selvstændig og klog.
Toftedal Saga er også glad og kærlig lille pige, der både er nysgerrig og undersøgende. Saga har en god fornemmelse af sit eget værd men er samtidig meget ydmyg overfor de andre.

Nu er vi store nok ...
til at komme med på køretur flere gange om dagen.
De voksne hunde synes ikke det er så fedt at skulle dele pladsen med de små bag i min 4x4 så Glit smutter ofte ind på sædet foran.

Torsdag d. 29. august havde vi dem en tur med på agillitybanen oppe ved vores dyrlæge.
Banen ligger ganske tæt på en meget trafikeret vej men forsvarligt hegnet ind. 
Da vi bor et pænt stykke ned at en markvej, hvor der selvfølgelig kører biler men ikke så mange - trafiktræner vi dem ved at tage dem med op på banen.
Alle som en tog al trafikken fantastisk flot - ingen blev bange eller utryg - det var kun Viðar, der stod og iagtog biller og lastbiler, der kørte forbi, men uden angst eller bekrymring - kun med undren.
Mange af forhindringerne blev undersøgt og Saga synes hun skulle en tur på bommen, desværre skubbede Alda hende ned så hun stak i et hyld. Hun slog sig lidt på venstre side. Men efter et par timer i ro - var hun 100% klar igen.
Der havde vi dem alle sammen med på endnu en tur - en tur til Tankefuldskoven, der ligger lige ned til Svendborg Sund. Det er et meget smukt sted.
Vi benytter ofte denne smukke plads når vi træner hvalpene i at følge med os når vi går, idet der fra P-pladsen er ca. 100 m. gennem krat og højt vokset græsser vi skal gå for at komme i skoven og til vandet.
I går var samtlige hvalpe ude at soppe og bagefter oppe og rulle sig i tang - det er helt sikkert IF'er adfærd.

Mellem tang og vand
Toftedal Saga, der er på billedet ovenover, nød at komme en tur til stranden. Det gjorde alle de andre hvalpe også.

I går "smed" jeg alle 11 hunde ind bag i min 4X4 og kørte igen en tur til stranden med dem. Denne gang var der helt ro under transporten. 
Det oplever jeg faktisk hvergang jeg har hvalpe, at de helst kører i 4x4, hvor de ligger højt end i vores st.car, hvor de er bag i.
Vel nede på stranden mødte vi en meget venlig og legesyg 4 1/2 gammel labrador. De var alle som en henne og hilse på den - men helt sikkert at Vilji syntes allerbedst om at få en legekammerat.

Hvalpene stortrives og bevæger sig nu rundt på egen hånd i hele haven og kan de se sit snit til det går de gerne på besøg hos hestene. De kan mase sig igennem tremmerne i vores kastanje hegn, så nu har vi sat hønsenet rundt hele haven, så det ikke længer skulle være muligt.
Sjov hvordan man forandre sig - det er først med dette kuld, at vi har hegnet haven ind, så de ikke længere kan tage på udflugt til hestene, før hen var jeg ikke nervøs.

Hvalpene er nu begyndt at smage andet mad end tørfoder, leverpostej er et klart hit - det er tun og kylling dog også.

Vi synes det er nogle smukke hvalpe, vi har - men se selv med på billederne fra deres først strandtur.

Ud i den stor verden.

Søndag d. 25. blev dagen hvor hvalpene kørte i bil for første gang. 
Vi valgte søndag aften i et meget smuk vejr at putte alle hundene i to biler og tage en tur til stranden.
De 5 stor i min 4x4 og alle hvalpene i transportbur og bag i Lars bil og så til stranden.
De store elsker at køre men hvalpene syntes ikke videre om det, der blev hylet og pebet noget - ind i mellem hjælp det når jeg talt med dem - men...
Tilgengæld elskede de stranden - de var hurtige til at stikke poterne i vandet, rulle sig i tang og finde muslinger at tygge i - alt blev undersøgt.
Der blev leget tagfat både hvalpene imellem med også med de store hunde.
Lille Sunna elsker bare Fifa og fulgte hende i tykt og tyndt - til det blev Fifa for meget, så måtte Vilji stå for tur.

Hvalpene har efterhåndet indtaget hele haven som deres legeplads. Ingen af dem virker bange eller utryk - de indtager verden med en uskyldig tro på at alt er godt, de er nysgerrig og kærlige og selv kattene får et slik på næsen.

I dag mandag skal de have ormekur for anden gang og mon ikke klørerne skal studses lidt.
 

Nu vælger hvalpene selv om de vil være ude eller inde.

Den danske sommer har vist sig fra sin mest fantastiske side i år. 
Derfor stå døren fra hvalpestuen og ud til terassen nu åben hele dagen og hvalpene kan selv bestemme om de vil være ude eller inden.
Når de skal sove vælger de fleste af dem at går ind på deres favorit pladser - men lægger Laura eller jeg os på terassen for et hvil kommer både Viðar og Sunna gerne og putter på tæppet sammen med os.

De er blevet meget mere opmærksom på lyde og jeg kan ikke længere liste ind til dem uden at de hører mig med det samme og skal hilse på.
Det er så livsbekræftende når 6 lækre hvalpe kommer løbende så snart de høre jeg kommer :-)

Så er der nye billeder af hvalpenes først tur udenfor.

Hvalpene bliver hvalpetestet onsdag d. 11. september fra kl. 7.00.

Tirsdag d. 20 august.

Alda vækkede mig her kl. 06.17 ved at hoppe op i sengen, lægger sig på maven af mig og rulle rundt.
Okay Alda - lad mig nu lige vågne...
Ned på gulvet og se om jeg ikke fulgte efter - det gjorde jeg dog ikke i første omgang. Op i sengen igen og trække sig hen over mig - så havde jeg forstået budskabet.


Vi skulle ned og ordne hvalpestuen - hun giver dem mad og jeg fjerner nattens efterladenskaber. Fair fordeling.
Når de har fået lidt mad fra Alda åbner jeg døren til terassen så de kan løbe ud - de elsker det, der bliver tumlet, leget og løbet runde - ligesom de også lige skal lægge nogle klatter, som jeg dog hurtig får fjernet. I denne hvalpetid står der altid en klar affaldssæk udenfor døren sammen med toiletpapir og køkkenrulle :-)
Imens de tumler rund udenfor sætter jeg hvalpefoder i blød.

I dag var min plan, at de skulle præsenteres for græsplænen og hvad der ellers gemmer sig på den anden side af huset, fliser, buske, sand, grus mm.

Vi er så småt begyndt at øve indkald - ikke med deres navn men med kysselyden - og det virker også på dette kuld hvalpe.
 

Torsdag d. 15. august blev havedøren åbnet ud til terassen.

Det er lidt overvældende med alle de dufte og indtryk når man kun er knap 4 uger gamle.
Men alle tog det pænt og de 5 store hunde synes det var fedt med den små udenfor - specielt mormor Glit elskede det - nu få hun nemlig lov til at være med/babysitter.

Tiden går - og den går hurtigt

Jeg har netop lige sagt til Laura - nu er der kun godt 4 uger til hvalpene begynder at rejse hjemmefra. Ån nej, sagde hun - tiden går så hurtigt.

Og det gør den ..
Hvalpene har i dag - torsdag d. 15. august - været udenfor for første gang.
Det er overvældende for de små med alle se indtryk - både lugte og synssansen blev stimuleret.

De fem voksne hunde - Vilji, er godt nok kun 9 mdr. - men han opfører sig som en gl. vis mand, elskede at hvalpene var med ude - specielt Glit er glad, udenfor må hun nemlig gerne passe de små og det elsker hun.
Moster Alde er en lidt sippet moster, der ikke synes om, at hvalpene selv kommer og hilser på - mit indtryk er, at hun er lidt utryg ved dem. Men kan hun selv tage kontakt, når de har ryggen til - så går det fint.

Det er en utrolig spændende periode vi skal igang med - nu bliver deres personlig tydeligere for hver dag, vi skal på udflugt til skov og strand, første bilkørsel, på græsplanen, i stalden, lege træk leget, udforske haven mm.
Tror ikke jeg har fortalt, de sover igennem alle sammen - fra kl. er ca. 23.00 hvor Alde giver dem lidt mælk og til vi kommer ned omkring kl. 6.30 hører jeg dem overhovedet ikke - heller ikke hvis en af de store hunde skal en tur i haven midt om natten.
Det har jeg dog aldrig oplevet før.

Det er dejligt at have hvalpe.

 

Torsdag d. 8. august blev hvalpekassen åbnet...
og de første hvalpekøbere kom netop været på besøg.

De kommende dage kommer flere familier og hilser på hvalpene og os.

Samme dag blev også dagen, hvor hvalpene fik adgang til hele værelset.
Det var lidt overvældende for flere af dem pludseligt at have så meget rum omkring sig.
Viðar er en nysgerrig ung mand, der ikke er bleg for at gå forrest.

Det næste stykke tid er det bedste når vi har hvalpe - der begynder de at vise os deres personlighed, hvem er den udfarende, hvem er den forsigtige og hvem den selvstændige?

Det er en ubetaligelig lykke at få lov til at følge et kuld hvalpe.
Jeg håber, jeg de næste mange dage får mere tid til at opdatere vores hjemmeside både med billeder og tekst.

I er alle hjertelig velkomme til at komme på besøg - men ring lige for en aftale først.

3 uger gamle og ude af hvalpekassen
I dag blev hvalpene 3 uger gamle og jeg åbnede i går op så de nu har hele værelset at være på.
Det er utrolig så hurtig de fanger, hvor vi kommer ud og ind til værelset.
De har alle uden undtagelse sovet på tæppet lige inden for døren.

I går aftes fik de præsenteret opblødt hvalpefoder (i A38) for første gang. Der blev snust, smagt og trampet i maden - men alle så ud til at kunne li' det.
Noget tilsvarende har de fåret tilbudt her til morgen, og der spiste de med velbehag.
Se billeder til højre.

Vores voksne hunde har adgang til tørfoder døgnet rundt, de går selv hen og spiser, når de har behovet. Det samme har vores hvalpe, jeg søger for, at hvalpene har opblødt hvalpefoder døgnes 24 timer, og senere tørfoder.
Jeg har aldrig hunde, der grovæder eller er for tykke.

Godt 14  dage gammel - har alle hvalpe fået øjne.
De stavre mere og mere sikkert rundt i hvalpekassen og i løbet af den kommende uge indretter jeg hele værelset til dem - så det er klart, når de er klar.

Tiden går stærkt ...
Pludselig er de over det hele på ingen tid, så pt. nyder jeg, at jeg kan overskue dem alle på en gang. Jeg kan sidde timer med hånden i kassen, nusse, løfte, trille dem rundt - så de tidligt får fornemmelsen af menneske hænder.

Laura og jeg har netop vejet dem og Viðar, Sága og Mána vejer nu alle over 1000 g - 1 kg.
De tre andre; Depill, Sunna og Selja ligger mellem 700- 850 g.

Næsten 14 dage gammel.

Dagene går stærkt, hvalpene vokser og tager på, øjnene åbner sig, næsen begynder at arbejde.
Hvalpene tilbringer stadig hele dagen i fødekassen - lige med undtagelse af når de skal have gjort rent - vaskes og have skiftet tæpper i kassen
Det er tydelig at de er mest tryg i kassen, de kan helt sikkert fornemme, når rummet omkring dem pludselig bliver større.

I dag fredag d. 2. august skal de have klippet klør for først gang.

Toftedal Depill som den først og de andre følger godt med.
Depill er den eneste, der har åbnet øjnene helt, de andre har større eller mindre sprækker.
Det er helt fantastisk når øjnene har åbnet sig så er det lige som lidt nemmere at lære dem at kende.
Hundehvalpe kan ikke se klart den først tid efter øjene har åbnet sig ligesom deres lugtesans også først begynder at fungere når de er omkring 3 uger gammel.
Selvom jeg synes nogle af dem - især Sunna snuser meget når jeg har haft i hende.

I dag skal de alle have klippet klør for første gang - jeg venter lige på at Laura står op så hun kan hjælpe mig.

Nu 10 dage gammel...

Nøj, hvor er der ved at være liv i hvalpekassen.
og hvor har hvalpene efterhånden fået styrke i benene så de nu nærmest kan gå.

Det har været rigtig varmt at være hvalp - vi bor i et 0-energi hus og med de temperaturer vi har haft de sidste uger så bliver der varmt i hvalpeværelset.
Specielt Toftedal Viðar har foretrukket at kravle ud på det kølige trægulv. Mindst 2 gang hver dag har jeg løftet ham forsigtig op i kassen igen.
Han virke som en hvalp, der ved hvad han vil.

De andre fem russer ikke så meget rundt, de er fint tilfreds med kassen når  jeg flytter halvdelen af tæppet, så de kan svale af.

Nu 6 dage gammel...

Hvalpene trives og vokser - helt som de skal.
Alle har næsten fordoblet deres fødselsvægt.
Deres tegninger og farver træder tydligere frem, men det er stadig ikke til at sige, hvilken farve de ender ud med at få.
Farven er for så vidt også ligegyldig - det er personligheden der tæller, og selv om jeg kan begynde at ane den lidt, så er der lang tid til før jeg tør sige noget om den.
Men dejlige er de alle seks.

Alda passer dem til UG+++ og ***
De først 3 dage måtte ingen af de andre hunde komme ind på barselsstuen, på 4 dagen fik Fifa lov at sove sammen med os om natten, og Alde og Vilji fik på 5 dagen lov til at komme op i sofaen, der står modsat hvalpene. I dag har alle hunde på nær Glit sovet til middag på gulvet foran kassen.
Glit har endnu ikke været på barsel besøg - ikke mens Alda har været inde.
Glit og Alda havde et voldsomt skænderi sidst Alda have hvalpe, så tror Glit har lært ikke at blande sig.

Det er ikke af ond vilje der ikke er komme flere billeder, men simpelhen fordi begge fotografer har problemer med at levere billederne til tiden.
Måske jeg skulle se mig om efter en anden fotograf.